20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

ALRO a inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari în instalația de reciclare ecologică de la Slatina

- Advertisement -

ALRO SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari în tehnologie și protecția mediului la unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina. Momentul a fostul unul desfășurat în cadru festiv, chiar de Ziua Porților Deschise, sărbătorită pe 29 iunie, compania împlinind 58 de ani de la turnarea primei șarje de aluminiu.

Potrivit unui comunicat remis de ALRO, compania a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă dee captare și tratare a gazelor arse.

„Deși mediul de afaceri foarte provocator ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menține poziția pe piața internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficiența și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO, citat în comunicat. „Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile pentru a diversifica portofoliul de produse, a crește eficienta și a reduce amprenta asupra mediului”, a adăugat acesta.

În 2013, ALRO a pus în funcțiune Instalația de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducție, un cuptor de menținere și stația de captare și tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei părți din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial aluminiul produs prin electroliză. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deșeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producția de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producție. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde proprietățile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară și cu emisii reduse de carbon.

„Urmând această strategie, la sfârșitul anului 2023 capacitatea de reciclare a companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urma instalării a două cuptoare cu dublă camera, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse (etapa II). Proiectul reprezintă prima etapa de dezvoltare a Instalației de Reciclare Ecologică și va susține decizia strategică a ALRO de a reduce dependența de alimentare cu energie electrică și de a crește producția cu valoare adăugată. Ca urmare a acestor investiții, ALRO face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut constant capacitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu, iar în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deșeuri solide din aluminiu reciclate”, se mai arată în comunicat.

Legat de această investiție, directorul general Gheorghe Dobra a declarat la scurt timp după tăierea panglicii inaugurale: „Astăzi, noi am inaugurat o investiție de circa 11 milioane de dolari, cu ajutorul căreia vom ajunge la o reciclare ecologică la capacitatea de 100.000 de tone, vom recicla 100.000 de tone de deșeuri care vor fi transformate în metal lichid și, împreună cu metalul de la electroliză, electrolitic și alte deșeuri care vor fi reciclate în turnătoria mare, ne vom putea asigura întregul necesar de metal, la aproximativ același volum de producție pe care l-am avut înainte de criză. Avantajul acestei unități constă că avem un consum de energie de doar cinci la sută din energia electrică care se utiliza în electroliză, utilizăm cele mai moderne tehnologii pentru topirea aluminiului, este o tehnologie nouă, practic folosim oxigen lichefiat care este transformat în oxigen gazos, iar gazul metan arde numai cu oxigen, nu cu aer, aducând un aport caloric foarte bun, o viteză de topire foarte mare, dar și emisii foarte reduse. Cantitatea de gaz metan este mai mică decât cea din tehnologia clasică. Noi avem un avantaj, și eu îl consider aproape unic în lume, în aceeași curte avem electroliză, unde obținem metal electrolitic de cea mai mare puritate, avem unde să reciclăm deșeuri pe toată gama de aliaje, turnătoria, extruziunea și laminoarele. Prin aceste avantaje pe care le avem, putem să facem orice combinație posibilă și să obținem specificațiile tehnice care sunt cerute de clienții noștri, inclusiv  pentru industrii sofisticate, cum ar fi industria aeronautică”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți