Publicat: miercuri 17.04.2019

Căsătorit și tată a trei copii, Marinescu, inginer de aviație, spune că aplică și în politică același principiu de bază din aviație: „Un avion proiectat pe hârtie trebuie să zboare. Așa este și în politică”. „Legile pe care le facem, felul în care folosim banii europeni trebuie să facă România, în ansamblu, să zboare. Dacă ajung doar în anumite buzunare, atunci avionul numit România este dezechilibrat și nu zboară, ci se prăbușește”, mai spune politicianul liberal. Cât privește Oltenia, Marinescu este de părere că această regiune are nevoie de o autostradă care să o lege de Vest: „Investitorii vin din vest, iar fără investiții nu ieșim din sărăcie. Drumul expres pe care îl vrea PSD nu ne leagă de vest și nu ne va aduce investitori. Câtă vreme PSD se află la putere nu ieșim din sărăcie”.

Domnule Marinescu, sunteţi unul dintre europarlamentarii PNL cu cea mai mare experienţă în PE. Cum îi puteţi convinge pe oameni că şi alegerile europarlamentare sunt importante?

Nu doar în România prezenţa la vot la alegerile europarlamentare a fost redusă. Tendinţa a fost aceeaşi în toată Europa. Şi asta pentru că UE a fost considerată un câştig pe viaţă, un câştig sigur, care va merge înainte de la sine. 70 de ani de pace şi stabilitate ne-au adormit vigilenţa. Ultimii ani ne-au demonstrat însă contrariul. Creşterea curentelor populiste, a mişcărilor naţionaliste şi mai ales Brexit-ul au fost ca o undă de şoc pentru instituţii şi un semnal de alarmă pentru cetăţeni.
Şi pentru România aceste alegeri sunt cu mult mai importante decât toate cele de până acum. Pentru că de data aceasta vom alege dacă rămânem de partea UE sau dacă ne întoarcem cu faţa spre Est. Aici ne-a adus PSD în trei ani de apăsat acceleraţia pe discursul naţionalist, de învinovăţire a Europei pentru toate eşecurile lor, de inventare a duşmanului din exterior care are ceva cu România. La 26 de ani de când am păşit pe drumul spre UE, prin Acordul de Asociere din 1993, este pentru prima dată când România are un guvern eurosceptic, un guvern care se războieşte cu UE, un guvern care schimbă traiectoria României dinspre Vest spre Est. Nici un român responsabil nu poate lăsa acest guvern să ne izoleze de Europa.

Contează UE pentru românul obişnuit? Din ce în ce mai mulţi oameni văd instituţiile europene mai degrabă ca pe ceva superbirocratizat, departe de cetăţeni, care ne dictează ce să facem la noi acasă.

O să spun câteva cuvinte care rezumă tot: Fake News marca PSD. Aici este marea manipulare a PSD şi a altor grupuri eurosceptice care le tot vorbesc oamenilor despre UE ca despre ceva distinct de România. Nimic mai fals! Uniunea Europeană este şi România. Noi toţi suntem UE. România, prin reprezentanţii din Parlamentul European, prin modul de lucru al Consiliului este parte a deciziilor care se iau pentru toate statele membre.
Ce nu înţeleg eu este cum mai poate PSD să dea vina pe UE, că UE ne cere, UE ne dictează tocmai acum când PSD, prin guvernul condus de Liviu Dragnea este practic la conducerea UE. Ei chiar nu realizează că este imposibil să îi mai creadă cineva în condiţiile în care România este chiar acum la conducerea UE? Adică UE, condusă de guvernul român ia decizii împotriva României!

În spaţiul public, acum în preajma alegerilor este o mare confuzie legat de ceea ce poate face un europarlamentar şi ce nu poate face. Domnule Marinescu, dumneavoastră ce aţi făcut concret pentru români? Daţi-ne vă rog trei exemple.

Mă bucur că aţi venit cu această întrebare. Aţi pus punctul pe i. Mai ales în această perioadă mă întâlnesc cu mulţi oameni care mă întreabă de ce nu am reparat drumuri, de ce nu am renovat şcoli, de ce au taxa de salubritate aşa mare şi multe altele asemenea. Îi înţeleg pe oameni, lucrurile merg atât de prost încât important este să obţină un răspuns şi speră la o soluţie, fără să mai conteze dacă prin natura muncii tale poţi sau nu să faci acele lucruri. Este însă important să înţelegem că un europarlamentar nu poate face ce nu e în stare primarul să facă. Simplu spus, lucrurile funcţionează astfel: europarlamentarul poate să crească fondurile europene, să simplifice modalitatea de accesare a fondurilor, iar primarul trebuie să fie în stare să cheltuiască aceşti bani.
Mi-aţi cerut trei realizări concrete pentru România. Eu am de unde să vă ofer mult mai multe exemple. Dar mă opresc la trei! La propunerea mea, Parlamentul a votat un amendament prin care am crescut cu 6 miliarde de euro bugetul pentru infrastructura de transport în cadrul Mecanismului Conectarea Europei. Sunt 6 miliarde de euro, bani destinaţi şi României pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de transport. Am introdus printre priorităţile de finanţare sectoarele rutiere Siret-Suceava, Focşani-Albiţa şi sectoarele feroviare Arad-Braşov-Predeal şi Bucureşti-Craiova, precum şi coridorului european „Rin-Dunăre”, de la Bucureşti către Focşani şi Albiţa. Am adus României 1 miliard de euro pentru proiecte de infrastructură de transport prin schimbarea metodologiei de utilizare a sumelor transferate din Fondul de Coeziune la „Mecanismul Conectarea Europei”. Să fie în stare guvernul să cheltuiască aceşti bani pentru România, eu mi-am făcut datoria faţă de oamenii care m-au votat.

Se ştie că Oltenia este printre ultimele redute ale PSD. Care este principalul mesaj al PNL în această campanie? Cum vă propuneţi să bateţi PSD?

Aici sunt două lucruri importante. În primul rând, în aceste alegeri este vorba despre locul României în Europa şi despre puterea politică de a influenţa politicile europene în favoarea României. PNL este singurul partid din România cu o reală influenţă în PE, noi suntem membrii celei mai mari familii politice, iar lucrul acesta se vede atunci când este vorba despre România. Ce poate să facă PSD pentru România în condiţiile în care social democraţilor din PE, familia lor politică, începe să le fie ruşine cu un asemenea partid? Vă dau un exemplu arzător pentru transportatorii români. O nouă politică de transport a fost în dezbatere în PE, o politică care din păcate dezavantajează transportatorii de la graniţa externă a UE. La prima rundă de vot, am reuşit să conving grupul PPE şi votul grupului a fost majoritar împotriva pachetului Mobilitate. Pentru că membrii PSD nu au nicio credibilitate în propriul grup politic, nu au reuşit să-i convingă pe colegii lor să voteze în favoarea transportatorilor români. Oricât şi-ar striga patriotismul la televizor sau în afişele electorale, PSD nu este în stare să apere interesele României. Una este să promiţi şi cu totul alta să şi faci.
În al doilea rând, realitatea Olteniei vorbeşte de la sine. Oltenia este un pol de sărăcie al României, pe locul 7 în UE şi locul 2 în ţară ca nivel al sărăciei. Oltenia are un PIB pe cap de locuitor de 42% din media UE, în timp ce Vestul ţării este cea mai dezvoltată regiune din România, după Capitală, cu 60% din media UE, bogăţie a locuitorilor. Situaţia Olteniei este dramatică. Este singura regiune din România fără un spital de pediatrie, Cu o infrastructură medicală la pământ, mult promisul Spital Regional nu are gata nici studiul de fezabilitate. Lipsa infrastructurii rutiere ţine Oltenia într-o izolare care se traduce prin sărăcie. Drumul expres Craiova-Piteşti are aprobată pe hârtie doar exproprierea şi oricum nu ajută la nimic. Oltenia are nevoie să fie conectată cu Vestul, pentru că de acolo vin investiţiile, dezvoltarea, modernizarea.

Sunteţi membru în Comisia pentru transport şi turism şi în cea pentru control bugetar. În ce constă activitatea într-o comisie a Parlamentului European? Concret, care este munca unui europarlamentar?

Cea mai mare posibilitate de a influenţa politica europeană o ai atunci când eşti raportor al Parlamentului pentru legislaţia din domeniul comisiei în care activezi. Raportorul este principalul responsabil pentru forma finală a legii, el este cel care duce negocierile cu Consiliul, negocierile cu propria familie politică. Mai există evident şi amendamentele, extrem de importante şi ele. Cum vă spuneam mai devreme, eu am reuşit să cresc cu 6 miliarde euro fondurile pentru transport, printr-un amendament, susţinut de PPE, familia politică din care face parte PNL şi apoi votat în plenul Parlamentului.
Foarte important este să cunoşti procedurile, mecanismele de lucru. Să ai putere de convingere şi, până la urmă, influenţă, astfel încât şi alţi europarlamentari să susţină ceea ce propui. Am dus, de exemplu, o muncă susţinută pentru a modifica raportul de forţe între Comisie şi Parlament în ce priveşte negocierea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. Practica obişnuită era ca doar Comisia să decidă câţi bani se duc pentru fiecare politică orizontală. La propunerea mea, Parlamentul a introdus la vot şi valoarea totală a bugetului european şi efectiv a sumelor alocate, adică am votat cu cifre concrete, ceea ce înainte nu se întâmpla. De ce este important? Este pentru că astfel am reuşit ca la nivelul PE să votăm creşterea fondurilor, faţă de propunerea Comisiei pentru politici vitale în dezvoltarea României: coeziune, agricultură, cercetare, transport.

Cum se vede Preşedinţia română a Consiliului? Este totuşi cel mai important moment „european” pentru noi, după aderare.

Putea să fie un moment în care România să se remarce, un moment în care Europa putea să ne cunoască aşa cum suntem noi, muncitori, serioşi, inventivi. Din păcate, preşedinţia este o ratare din cauza guvernului şi a prestaţiei jalnice a miniştrilor trimişi de la Bucureşti. Am spus-o şi o repet, la reprezentanţa României avem oameni buni, profesionişti care ştiu cum să îşi facă treaba. Cel mai bine era ca miniştrii să stea acasă şi să îi lase pe ei să facă toată munca.
Am fost prezent la audierea în PE a patru miniştri şi mi-a fost jenă faţă de colegii mei din alte ţări din cauza prestaţiei jalnice, nu ştiau despre ce dosare se discută, nu ştiau cum să răspundă întrebărilor. Şi în timp ce îi ascultam îmi tot venea în minte sloganul PSD, acela cu mândru că sunt român şi de răul pe care l-au făcut. Au golit de conţinut şi au pervertit unul dintre cele mai importante sentimente pentru o naţiune. Îi avertizez că li se va întoarce împotrivă! Nu poţi să te joci cu viitorul unei naţiuni şi să nu plăteşti pentru asta. 

Autor articol: admin admin179 vizualizari
Comenteaza si tu articolul:
Nume*
Comentariu*
 
Introduceti codul din imagine*
 
 
 
Nu exista comentarii
 
Adauga un anunt
Ai un anunt si nu stii unde sa il publici ?
 
Eveniment de intrebat
Ce sumă alocă Primăria Slatina pentru implementarea unei noi ediţii a programului „Primul meu ghiozdan”?

60.000 de lei

Publicitate
  
 
 

Barfe, zvonuri si cancan-uri
Barfe, zvonuri si cancan-uri
Prima pagina in format PDF

Ai o stire ? Sesizeaza-ne

Trimite-ne stirea ta la adresa redactia@evdo.ro si poti deveni reporter pentru o zi.

 

Arhiva
TITLURILE EDITIEI DE AZI
Interviu
Actualitate
 • COMUNICAT DE PRESA
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • Politica
  Administratie
 • Satele oltenești, în continuă dezvoltare cu ajutorul fondurilor alocate prin PNDL
 • Eveniment
 • Scandal în urma unor neînțelegeri în trafic, la Slatina
 • Alexandra la 112: „Veniți repede că mi-e frică...”
 • DIICOT anunţă că Gheorghe Dincă nu a avut dosar penal în ultimii 15 ani
 • Conducerea IPJ Olt, completată cu doi adjuncţi
 • Suspectat de uciderea Alexandrei şi Luizei, Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia împotriva arestării preventive
 • Social
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 27 AUGUST 2019
 • Editorial
  Sanatate
  Gura targului
  Cultura
  Ancheta
  Advertorial
 • Sfaturi utile pentru alegerea unui credit online urgent
 • © Eveniment de Olt. Toate drepturile rezervate. Textele şi fotografiile sunt proprietatea ziarului Eveniment de Olt şi nu pot fi folosite fără acordul ziarului.