Publicat: miercuri 27.07.2011

Una cu arta

Omul are, îndeobşte, o alcătuire duală şi dualitatea umană se manifestă de multe, de foarte multe ori la artişti; omul e om şi artistul e artist. Ei bine, la Nicolae Truţă o asemenea demarcaţie n-a existat. Coeziunea dintre însuşirile sale umane, sufleteşti şi cele artistice a fost şi va rămâne şi în memoria noastră irefutabilă. Bunătatea, sinceritatea, omenia, simplitatea, intimitatea sa nedisimulată s-au prelungit în culori şi, prin molipsire firească, în ceilalţi. De aceea lucrările sale sunt traversate de candori care emoţionează la primul contact cu ochiul. De aceea Nicolae Truţă a fost atât de iubit de elevii care i-au trecut prin mână şi în vocea cărora apelativul “dom’ profesor” nu avea nimic academic, ci doar nuanţe de o familiaritate naturală. De aceea pe Nicolae Truţă prietenii şi cunoscuţii, deşi diferiţi ca fire şi manifestare, l-au iubit toţi la fel: sincer. De aceea apropiaţii simţeau nevoia să-i spună nu Nicolae, numele său de botez, ci Nae sau Năică. De aceea faţă de Nicolae Truţă cei care nu-i erau apropiaţi simţeau nevoia să-şi arate, totuşi, deferenţa.

Viaţa de după viaţă

Clasic, în măsura în care clasicul poartă germenii a ceea ce va să vină, şi nou, în măsura în care noul are strămoşi, Nicolae Truţă reprezintă în artă un echilibru calat pe valori solide. Fără să intrăm pe teritoriul criticului de artă, putem spune că fiecare lucrare a lui are rol şi rost, motivaţie artistică şi spirituală. Pânzele sale ţin de o modernitate care asigură emoţia colectivă în timp: iată viaţa de după viaţă pentru care Nicolae Truţă a ars “cu flacără în vânt”, precum spunea poetul rus Serghei Esenin.     

Să râdem plângând. Sau invers

Om rar şi fin artist, despre care s-au exprimat admirativ critici de artă cu autoritate şi căruia munca întru frumos i-a fost răsplătită cu importante premii, Nicolae Truţă rămâne un reper moral şi un model artistic. Nimeni nu trebuie să uite însă cât de mult i-au plăcut viaţa, glumele bune, şuetele în preajma unui pahar cu vin, şotiile nevinovate. De aceea, la comemorarea unui an de la trecerea sa Dincolo, n-ar fi deloc inoportun ca tristeţea generată de absenţa sa să ne fie drapată de zâmbetul iscat, prin amintire, de râsul care-i zguduia, odată, umerii. Şi-avea un râs...
 

Autor articol: Costel Mirea2067 vizualizari
Comenteaza si tu articolul:
Nume*
Comentariu*
 
Introduceti codul din imagine*
 
 
Pentru pt autor
marţi 02.08.2011 18:40
Domnule sau doamnă, a fost o simplă eroare şi vă mulţumesc pentru că aţi semnalat-o. De aici şi până la a nu şti cineva despre ceea ce vorbeşte/scrie este drum lung, nu credeţi? Puteaţi semnala eroarea fără să jigniţi şi acesta era gestul unui bun român. Încă o dată, însă, vă mulţumesc. Cu respect, Costel Mirea.
pt autor
marţi 02.08.2011 09:55
Nici n-am citit prima fraza si m-am prins ca autorul habar n-are despre ce vorbeste. Nicolae Truta a murit in 16 august 2010.
constiinta lui nene
sâmbătă 30.07.2011 16:08
daca vii cu asemenea texte la un material ca asta esti un ignorant in toata regula ca sa nu zic altcumva. cauta mata mai bine publicatii si articole de scandal ca cred ca pe astea te pricepi sa le comentezi, atat cat poate comenta unul ca tine.
nene
sâmbătă 30.07.2011 08:18
nu cred ca george nina elian are telefon mobil deci cred ca autorul minte
Adauga un anunt
Ai un anunt si nu stii unde sa il publici ?
 
Eveniment de intrebat
Ce sumă alocă Primăria Slatina pentru implementarea unei noi ediţii a programului „Primul meu ghiozdan”?

60.000 de lei

Publicitate
  
 
 

Barfe, zvonuri si cancan-uri
Barfe, zvonuri si cancan-uri
Prima pagina in format PDF

Ai o stire ? Sesizeaza-ne

Trimite-ne stirea ta la adresa redactia@evdo.ro si poti deveni reporter pentru o zi.

 

Arhiva
TITLURILE EDITIEI DE AZI
Interviu
Actualitate
 • COMUNICAT DE PRESA
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • Politica
  Administratie
 • Satele oltenești, în continuă dezvoltare cu ajutorul fondurilor alocate prin PNDL
 • Eveniment
 • Scandal în urma unor neînțelegeri în trafic, la Slatina
 • Alexandra la 112: „Veniți repede că mi-e frică...”
 • DIICOT anunţă că Gheorghe Dincă nu a avut dosar penal în ultimii 15 ani
 • Conducerea IPJ Olt, completată cu doi adjuncţi
 • Suspectat de uciderea Alexandrei şi Luizei, Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia împotriva arestării preventive
 • Social
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 27 AUGUST 2019
 • Editorial
  Sanatate
  Gura targului
  Cultura
  Ancheta
  Advertorial
 • Sfaturi utile pentru alegerea unui credit online urgent
 • © Eveniment de Olt. Toate drepturile rezervate. Textele şi fotografiile sunt proprietatea ziarului Eveniment de Olt şi nu pot fi folosite fără acordul ziarului.