Publicat: miercuri 19.06.2019

Aproape 2.500 de copii şi tineri vor fi la Slatina în aceste zile, pentru a evolua în faţa iubitorilor de folcor, iar miercuri, rând pe rând, primii oaspeţi au evoluat în faţa gazdelor lor, iar la finalul fiecărui moment artistic au făcut schimb de cadouri simbolice.
Momentele artistice au fost oferite de ansamblurile folclorice „Mugurelul” din Sighetu Marmaţiei, „Comorile Izei” din Baia Mare, judeţul Maramureş, „Doruleţul” din Tulcea, judeţul Tulcea, „Opincuţa” din Republica Moldova, Ansamblul de cântece şi dansuri Mazurian „Elk” din Polonia, formaţiile de căiuţi „Vorona” din judeţul Botoşani şi „Bahluieţul” din Erbiceni, judeţul Iaşi, formaţiile de căluşeri „Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, „Mureşul” din comuna Ilia, judeţul Hunedoara, Săliştea din judeţul Alba şi „Răşinari” din judeţul Sibiu şi formaţiile de căluşari „Hora florilor” din Osica de Jos, „Plaiurile Olteţului” din Osica de Sus, „Doina Fărcaşelor” din Fărcaşele, „Dobruneanca” din Dobrun, „Rândunica” din Vâlcele şi „Ghiocelul” din Cezieni, judeţul Olt.
La ISJ Olt, micuţii şi tinerii dansatori au fost întâmpinaţi de Adrian Bărbulete, inspectorul şcolar general, care i-a avut alături pe colegii săi din inspectorat, iar la Primăria Slatina, gazdele cetelor de căluşari din Olt, şi nu numai, au fost primarul Emil Moţ, viceprimarul Claudiu Stăncioiu, Cristian Cismaru, administratorul public al municipiului, dar şi alţi angajaţi din primărie. Cu toţii s-au bucurat de prezenţa acestora, care le-au transmis multă emoţie prin dansurile lor tradiţionale. „M-am simţit minunat când i-am primit pe aceşti dansatori minunaţi. Mai ales pe căluşari, sunt olteni de-ai noştri. Este a XXI-a ediţie a acestui concurs, profesorul Ilie Bărileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, a fost ca de obicei la superlativ, a reuşit să aducă la noi în oraş cei mai frumos şi cei mai bun din punct de vedere al artei populare, al portului popular, al dansului, iar copiii sunt superbi, extraordinari. Le doresc mult succes în zilele care urmează, la concursul care se va desfăşura, şi îmi doresc ca ei să se simtă aici, la Slatina, foarte, foarte bine. Concursul căluşăresc va continua la Slatina, avem oameni iubitori de folclor, care se ocupă de acest lucru, şi suntem că în viitor concursul va fi din ce în ce mai puternic şi va avea şi mai mulţi participanţi”, a spus primarul Emil Moţ, care a păstrat tradiţia şi a pus bani în timpul dansului căluşari.
Bucuroşi de oaspeţi au fost şi Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, vicepreşedintele Virgil Delureanu, dar şi ceilalţi angajaţi ai instituţiei administrative. După ce au aplaudat fiecare moment artistic şi Oprescu a ţinut să-i răsplătească pe căluşari cu bani în momentul dansului lor. „Au trecut 21 de ani de când Slatina, de Rusalii, o sărbătoare românească, devine capitala dansului popular şi căluşului românesc. Eu vreau să-i felicit pe toţi copiii şi profesorii îndrumători ai lor pentru că reuşesc ani de-a rândul să ţină trează tradiţia, obiceiurile româneşti, dar şi străine, aşa cum au arătat invitaţii noştri din Republica Moldova şi Polonia, lucruri care se întâmplă în fiecare ţară, lucruri minunate care în astfel de evenimente putem să le împărtăşim unii altora. Felicitări copii, felicitări profesori pentru activitatea minunată pe care o faceţi şi la cât mai multe ediţii de «Căluş Românesc» la Slatina, de Rusalii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
Profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, principalul organizator al evenimentului cultural de la Slatina, a declarat că la aceste prime demonstaţii prin municipiu au fost prezenţi peste 500 de dansatori din judeţ, ţară şi străinătate, în jur de o sută dintre ei fiind numai căluşari olteni. Brăileanu a ţinut să vorbească şi de tabloul coregrafic „Căluşul uneşte România!” din deschiderea oficială a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” de miercuri seara, dar şi de parada portului popular. „Aşteptăm cu nerăbdare parada portului popular, care va fi de la ora 18:00, şi care anul trecut a lipsit de la acest eveniment, şi, bineînţeles, tabloul coregrafic «Căluşul uneşte România!» din deschiderea oficială a concursului nostru. Sunt veniţi din ţară şi străinătate peste 800 de participanţi, vor fi aproape 2.500 de copii şi tineri la paradă. Sperăm ca timpul să ţină cu noi”, a spus directorul Palatului Copiilor după momentele artistice prezentate la instituţiile din ţară.
„Căluşul Românesc” va continua la Slatina până în seara zilei de vineri, până atunci pe esplanada din centrul municipiului urmând să aibă loc spectacolul-concurs pe scena amplasată în aer liber, dar şi spectacole demonstrative la Fântâna Speranței, Piața Zahana, Piața Steaua, o întâlnire cu reprezentanții tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile județului în sala de festivităţi a CJ Olt, vizite la edificii culturale din Slatina și din județul Olt. Festivitatea de premiere în cadrul căreia va fi anunţat marele câştigător, trofeul fiind acordat la secţiunea căluş, unde sunt mai multe categorii – ansambluri căluşereşti, formaţii de căluşari, cete de căluşari şi solişti dansatori, dar şi Gala Laureaţilor este programată pentru vineri, cu începere de la ora 18:00, tot pe esplanada Slatinei. 

Autor articol: Cătălin FIRCOIU546 vizualizari
Comenteaza si tu articolul:
Nume*
Comentariu*
 
Introduceti codul din imagine*
 
 
 
Nu exista comentarii
 
Adauga un anunt
Ai un anunt si nu stii unde sa il publici ?
 
Eveniment de intrebat
La ce sumă se ridică costurile pentru amenajarea noului parc de la fosta unitate militară din Slatina?

Aproximativ 13,7 milioane lei

Publicitate
  
 
 

Barfe, zvonuri si cancan-uri
Barfe, zvonuri si cancan-uri
Prima pagina in format PDF

Ai o stire ? Sesizeaza-ne

Trimite-ne stirea ta la adresa redactia@evdo.ro si poti deveni reporter pentru o zi.

 

Arhiva
TITLURILE EDITIEI DE AZI
Interviu
Actualitate
 • 51 de porci, uciși preventiv la o stână din Ianca
 • Parcul industrial Slatina așteaptă investitorii, cu facilități fiscale consistente
 • Amenzi pentru instructorii auto. Poliţiştii au verificat dacă respectă traseele de instruire
 • Încă un focar de pestă porcină, confirmat la Ianca
 • Tineri fermieri din Olt, dați exemplu de ministrul Petre Daea
 • Politica
 • Gabriela Firea, propunerea PSD Olt la alegerile prezidențiale
 • Administratie
 • Terasa de la Cinema Slatina a fost desființată
 • Școală modernă, copii fericiți la Colegiul Minulescu
 • Investiții masive în instituțiile de învățământ din Slatina
 • Primăria Slatina a actualizat lista de investiții
 • Voluntariat la Caracal. Soldaţii americani de la Baza Deveselu au vopsit sala de sport de la Liceul „Ioniţă Asan”
 • Eveniment
 • Doi răniți în urma unui accident feroviar, la Corbu
 • Bărbat electrocutat la pescuit
 • Dosare penale pe numele a şapte şoferi prinşi cu nereguli în trafic
 • Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident produs la Jitaru. Un TIR şi un autoturism, implicate în impact
 • Magistrații au decis: Sorina poate pleca în SUA
 • Social
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 26 IULIE 2019
 • Val de solicitări pentru locurile disponibile la creșele din Slatina
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 25 IULIE 2019
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 24 IULIE 2019
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 23 IULIE 2019
 • Editorial
  Sanatate
  Gura targului
  Cultura
 • „Soţ de vânzare”, o nouă piesă de teatru pe scena Centrului Cultural Slatina
 • Sărbătoare mare de Sfântul Ilie, la Coloneşti
 • Ancheta
  Advertorial
  © Eveniment de Olt. Toate drepturile rezervate. Textele şi fotografiile sunt proprietatea ziarului Eveniment de Olt şi nu pot fi folosite fără acordul ziarului.