27.6 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Centru de primire in regim de urgenta a victimelor violentei in familie, la Slatina

- Advertisement -

La nivelul judetului a fost castigat si s-a inceput un proiect care vine in urma unei necesitati depistate in Olt, si anume un Centru de primire in regim de urgenta pentru victimele violentei in familie. E vorba de un proiect asigurat prin Programul RO20 – Violenta domestica si violenta bazata pe deosebirea de sex, prin Mecanismul financiar norvegian 2009-2014, cel care sustine fondurile. Fenomenul violentei in familie il cunoastem, este vechi, de multe ori a fost un tabu in familie si incidenta lui a inceput sa se vada prin numarul mare de victime – chiar si decese – care au loc in ultimul timp, si era imperios necesar un centru de acest fel, intrucat, de cele mai multe ori, femeia renunta la a depune plangere sau a continua demersurile impotriva agresorului, mai ales cand acesta era membru al familiei – parinte sau sot – si din cauza faptului ca nu exista un loc care sa o sprijine, sa o ajute si sa se refugieze in urma violentei, a explicat Radita Pirosca, directorul executiv al DGASPC Olt.
Centrul se va infiinta intr-o cladire a Consiliului Judetean Olt, prin amenajarea unui etaj al acestei cladiri, unde se vor crea trei dormitoare, o camera de zi, o bucatarie, baie pentru personal, baie pentru beneficiari, birou personal, birou consiliere.
La noi, dat fiind ca nu exista un centru rezidential care sa preia pana la integrarea in totalitate a victimei dincolo de centrul de primire in regim de urgenta, ne-am gandit ca victima poate sta maxim 6 luni. Centrul va fi dotat cu usi antierfactie, cu sistem antiefractie, care va fi legat direct la echipa de interventie a Politiei, pentru ca trebuie gandit ca in situatia in care o sotie, o copila, fiica, mama, e adusa in centru, agresorul sa nu intervina. Eu mi-as dori sa continuam dincolo de Centrul in regim de urgenta, si macar un centru de zi in care victimele violentei sa participe la activitati de grup, de suport, astfel incat sa treaca peste trauma care inevitabil intervine, pentru ca din statistici si din discutiile noastre cu victimele, nu vin la primul abuz, ci vin cam la al zecelea abuz, cand violenta lasa si urme fizice, a mai spus Pirosca.

Numarul real al victimelor, dublu fata de cel din statistici

Potrivit conducerii institutiei, numarul persoanelor aflate intr-o astfel de situatie este mult mai mare fata de cel raportat. La nivelul judetului Olt, in 2013, statisticile arata ca au fost inregistrate 241 de victime – 136 femei si 104 barbati, ponderea fiind mai mare la persoanele peste 18 ani. in functie de starea civila, cele mai multe cazuri – 88, s-au inregistrat la persoanele necasatorite, victime fiind femeile pana in 18 ani. Dupa tipul de violenta, cele mai multe cazuri au fost de natura fizica – 211, urmate de cele sexuala – 27.
Numarul victimelor la nivelul anului 2013, raportate – pentru ca numarul real e cel putin dublu – a fost de 241 si in proportie de 91% femei si copii. Era clar si e clar ca trebuie sa ne mobilizam si toate institutiile implicate trebuie sa conlucreze si sa vina cu sprijin pentru victime, a mai spus directorul DGASPC.
Activitatile necesare implementarii proiectului presupun – pe langa amenajarea si dotarea spatiului cu bunurile necesare – si o finantare nerambursabila integrala prin Mecanismul Financiar Norvegian in suma de 286.279 euro. Durata de implementare a proiectului este de 1 an.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți