Publicat: miercuri 12.10.2011

Fostă proprietate a familiei Stelea din Slatina, aceasta a garantat cu imobilul un împrumut bancar, pe care nu l-a mai putut rambursa. Banca a scos clădirea la licitaţie, pe care a câştigat-o o societate comercială din Bucureşti. Ulterior, în urma unei tranzacţii, imobilul a ajuns în proprietatea societăţii Aceti din Slatina. După un timp, tocăria veche din lemn de la ferestre a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC care imită lemnul, pentru a se păstra caracteristicile vechii înfăţişări. De asemenea, în interior au fost executate lucrări de zugrăveală. Toate acestea n-au fost finalizate, fiind sistate de Poliţia Locală, care mai nou are şi atribuţii privind disciplina în construcţii şi care, la sesizarea presei locale, a descoperit că lucrările au fost executate cu încălcarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării de construcţii, republicată şi Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Potrivit Legii 50/1991, „lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate“ se pot realiza „numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor“, după cum se arată la articolul 3, alin. B din actul normativ.

Declaraţii contradictorii


Poliţia Locală recunoaşte că lucrările au fost sistate pentru că nu s-au respectat prevederile legale, dar susţine că lucrurile nu sunt într-atât de condamnat încât să recurgă la aplicare sancţiunilor prevăzute de lege. „Ştiţi că reabilitarea imobilelor monumente istorice din Slatina este un vechi deziderat şi că mulţi dintre proprietarii acestora nu au bani pentru asta. Măcar cei care îşi permit să facă astfel de investiţii trebuie încurajaţi în acest sens. În astfel de cazuri se poate merge până la a se întocmi dosar penal. Este însă atât de gravă speţa de faţă? Am dispus sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Am înţeles că cei în drept au şi demarat procesul de obţinere a documentaţiilor necesare“, susţine directorul Poliţiei Locale, Adrian Pop.
Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt este însă de altă părere. „La acest monument istoric s-au schimbat ferestrele vechi cu altele din PVC, de culoare maron închis, fără modificări de goluri şi cu păstrarea configuraţiei tabloului vechi de tâmplărie, întrucât tâmplăria existentă înainte era degradată. Pentru această lucrare trebuia să se obţină autorizaţie de construire. Din discuţiile pe care le-am purtat telefonic cu directorul societăţii Aceti, am înţeles că proiectul este în execuţie şi că acesta va cuprinde atât lucrări de interior, cât şi de exterior. Practic, dânşii nu aveau voie să demareze aceste lucrări de înlocuire a tâmplăriei până când nu aveau avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi autorizaţie de construire. Lucrările au fost sistate pe data de 7 octombrie 2011 până la intrarea în legalitate. Dar sistarea lucrărilor nu este o sancţiune. Se va da o sancţiune care cu siguranţă va fi amendă“, a declarat Gheorghe Iorga, inspector superior în cadrul DCPN Olt.
Conducerea Aceti nu a putut fi contactată ieri pentru un punct de vedere pe această temă.

Autor articol: Costel Mirea1458 vizualizari
Comenteaza si tu articolul:
Nume*
Comentariu*
 
Introduceti codul din imagine*
 
 
semaca
vineri 14.10.2011 09:42
Deh,Balasescule,daca zici tu...
Costel nou
vineri 14.10.2011 08:11
Costele, este greu sa te prinzi....comisia zonala da numai un acord verbal, adica de principiu, numai Directia de Cultura da avizul...e greu nu?
Adauga un anunt
Ai un anunt si nu stii unde sa il publici ?
 
Eveniment de intrebat
Ce sumă alocă Primăria Slatina pentru implementarea unei noi ediţii a programului „Primul meu ghiozdan”?

60.000 de lei

Publicitate
  
 
 

Barfe, zvonuri si cancan-uri
Barfe, zvonuri si cancan-uri
Prima pagina in format PDF

Ai o stire ? Sesizeaza-ne

Trimite-ne stirea ta la adresa redactia@evdo.ro si poti deveni reporter pentru o zi.

 

Arhiva
TITLURILE EDITIEI DE AZI
Interviu
Actualitate
 • COMUNICAT DE PRESA
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • ANUNŢ
 • Politica
  Administratie
 • Satele oltenești, în continuă dezvoltare cu ajutorul fondurilor alocate prin PNDL
 • Eveniment
 • Scandal în urma unor neînțelegeri în trafic, la Slatina
 • Alexandra la 112: „Veniți repede că mi-e frică...”
 • DIICOT anunţă că Gheorghe Dincă nu a avut dosar penal în ultimii 15 ani
 • Conducerea IPJ Olt, completată cu doi adjuncţi
 • Suspectat de uciderea Alexandrei şi Luizei, Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia împotriva arestării preventive
 • Social
 • ÎNTRERUPERI PROGRAMATE – JUDETUL OLT PENTRU DATA DE 27 AUGUST 2019
 • Editorial
  Sanatate
  Gura targului
  Cultura
  Ancheta
  Advertorial
 • Sfaturi utile pentru alegerea unui credit online urgent
 • © Eveniment de Olt. Toate drepturile rezervate. Textele şi fotografiile sunt proprietatea ziarului Eveniment de Olt şi nu pot fi folosite fără acordul ziarului.